Wednesday, March 21, 2012

Jadual Panduan Pemakanan Mengikut umur




Ni jadual memberi makan mengikut umur… boleh dijadikan panduan…. ^_^
Sedih takleh nak apply sangat kat Aqif saya sebab dia taknak makan!!!!! 
Adoyai..... Air tangan saya sudah kering kah???? T_T sob sob sob....

Masa usia 6 Bulan 
Mula menerima makanan pepejal.

Yang Sesuai?
Makanan lembut

* Bubur nasi dikisar
* Bijirin untuk bayi (jenis beras)
* Buah dan sayur yang dimasak dan dilecek atau dikisar.

Kekerapan? 
* 2 -3 sudu besar untuk setiap hidangan. (Waktu makan)
* 2 kali dalam sehari diselangi dengan penyusuan ibu yang kerap.

Masa usia 7- 8 Bulan 
Mula belajar mengunyah

Yang Sesuai?
Makanan lembut

* Bubur nasi
* Bijiran untuk bayi
* Buah dan sayur yang dimasak dan dilecek.
* Isi ikan, daging dan ayam yang telah dimasak dan lecek.
* Makanan yang mengandungi susu.
– Keju, puding susu, krim keju
* Telur masak. Cuba dengan jumlah yang sedikit dahulu.
* Jangan beri putih telur sehingga mencapai umur 12 bulan kepada bayi sekiranya terdapat sejarah keluarga yang mempunyai masalah alahan atau bayi mempunyai ekzema.

Kekerapan?
* Tingkatkan secara perlahan-lahan ke 2/3 cawan (cawan saiz 250,l) dan kemudian ke ¾ cawan pada setiap hidangan.
* 3 kali sehari diselangi dengan penyusuan ibu yang kerap.

Masa Usia 9-11 Bulan
Makan sendiri

Yang Sesuai?
Makanan yang dipegang sendiri (dicincang) atau lembut.

* Nasi
* Bijiran bayi
* Sayur yang dimasak, dan dipotong kecil.
* Buah
* Ikan, daging dan ayam
* Susu dan hasil tenusu
keju, puding susu, krim keju.
* Telur, melainkan sekiranya ada alahan
* Kekacang yang dimasak lembut
– kacang panggang dan tauhu

Kekerapan?
* Tingkatkan secara perlahan-lahan ke 3/4 atau ke 1 cawan pada setiap hidangan.
* 3 hidangan makan utama (sarapan pagi,makan tengahari dan makan malam) dan 1 snek antara waktu makan utama, diselangi dengan penyusuan ibu yang kerap.

Masa Usia 1-2 Tahun 
Makan sendiri

Yang Sesuai?
Makanan keluarga yang diubahsuai

* Pelbagai jenis makanan keluarga yang sihat seperti : campuran nasi dengan ikan atau ayam dan sayur.
* Daging cincang
* Makanan yang kurangkan berempah.
* Makanan segar (tidak diproses)
* Kurangkan garam, gula dan lemak.
* Teruskan penyusuan susu ibu.

Kekerapan?
* 3 hidangan makan utama setiap hari (sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam)
* 2 snek antara waktu hidangan makan utama.


0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites